Binnen tuinieren? Bekijk deze tips

Ben jij een echte tuinman of tuinvrouw? Dan gaat jouw liefde voor planten waarschijnlijk wel verder dan de tuin of balkon. We hebben het natuurlijk over kamerplanten! Als de winter begint is er voor velen niets meer te beleven in de tuin. Dan is het fijn dat je jouw groene vingers nog uiting kunt geven aan de vele kamerplanten die er tegenwoordig beschikbaar zijn. Maar hoe verzorg je deze kamerplanten nu het best? We geven je een aantal belangrijke tips.

Tip 1: ga voor de juiste hoeveelheid licht

Een kamerplant kan niet overleven zonder licht. Als tuinliefhebber weet je dat dit ook geldt voor tuinplanten, maar bij kamerplanten is dit een extra aandachtspunt. Zet jouw kamerplant dan ook nooit in een ruimte waar geen daglicht binnenkomt. Dan weet je zeker dat het plantje snel dood gaat.

Ook is de hoeveelheid licht nog belangrijk. Een vetplant, zoals een Sanseveria, krijgt graag een aantal uurtjes zonlicht op een dag. Dit in tegenstelling tot veel andere populaire planten. De meeste bladplanten houden juist helemaal niet van de volle zon. De zonnestralen verbranden de bladeren.

Tip 2: geef weinig water

Weinig water, klopt dat wel? Jazeker. We zijn al snel geneigd om planten veel te veel water te geven. Kamerplanten gaan vaak dood van overbewatering. Doordat er te veel water in de pot staat gaan de wortels rotten. Rotte wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedingsstoffen aan de plant doorgeven. Je kunt je voorstellen dat de plant hier na verloop van tijd dood aan gaat.

Kies er in plaats daarvan voor om pas water te geven als de grond bijna is uitgedroogd. Zo weet je zeker dat je jouw plant nooit verdrinkt. Voor vetplanten geldt trouwens dat je pas water hoeft te geven als de grond volledig is uitgedroogd.

Tip 3: zorg voor afwatering

Hierboven kon je al lezen dat een overschot aan water er voor kan zorgen dat het de kamerplant dood gaat. Daarom is het zaak te zorgen voor gaten in de bodem van de pot. Zo kan overtollig water weg en gaan de wortels niet rotten. Geef je per ongeluk te veel water, dan is het hierdoor geen probleem meer.

Tip 4: geef voeding

Net zoals licht en water hebben kamerplanten ook voeding nodig om goed te kunnen groeien. Er zijn verschillende soorten kamerplantenvoeding op de markt. Zo is er voor ieder type plant wel een soort voeding. Je kunt er ook voor kiezen om een universele kamerplantenvoeding te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *