Tuinieren tips voor beginners

Wilt u gaan spitten en kweken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Bekijk dan deze lijst met nuttige tips om ervoor te zorgen dat al je planten goed gedijen.

Als je net begint met tuinieren, lijkt het soms alsof je heel veel moet weten en duizend vragen hebt. Hoe moet je je groenten planten, en wat voor grond is het beste? Wanneer moet je je hortensia’s snoeien en je hosta’s verdelen? Krijgt alles genoeg zonlicht en water? Het goede nieuws is dat de natuur een geweldige leermeester is. Hoe meer u tuiniert, hoe meer u zult leren over wat werkt en wat niet werkt. Maar voor nu kunt u deze lijst met tuintips gebruiken om antwoorden te vinden op een aantal van de meest voorkomende vragen die beginners hebben. En vergeet niet om plezier te hebben terwijl u uw eigen voedsel en mooie bloemen in uw tuin kweekt!

1. Ken uw USDA Hardiness Zone. Gebruik het als een gids zodat u geen bomen, struiken en vaste planten plant die de winters in uw gebied niet zullen overleven. U krijgt ook een beter idee van wanneer u de laatste vorst in de lente kunt verwachten, zodat u weet wanneer u groenten, fruit en eenjarigen buiten in uw gebied kunt planten.

2. Weet u niet zeker wanneer u moet snoeien? Snoei voorjaarsbloeiende heesters, zoals seringen, en grootbloemige klimrozen direct nadat de bloei is uitgebloeid. Zij zetten hun bloemknoppen in de herfst op de groei van vorig jaar. Als u ze in de herfst of winter snoeit, verwijdert u de bloemknoppen van het volgende voorjaar.
vrouw die vuil met wormen vasthoudt

3. Breng alleen gecomposteerde, verrotte mest die ten minste zes maanden is uitgehard op uw grond aan. Verse mest bevat te veel stikstof en kan planten “verbranden”; het kan ook ziekteverwekkers of parasieten bevatten. Mest van varkens, honden en katten mag nooit in tuinen of composthopen worden gebruikt omdat deze parasieten kunnen bevatten die mensen kunnen infecteren.

4. Vaste planten hebben over het algemeen drie jaar nodig nadat u ze hebt geplant om hun volwassen grootte te bereiken. Denk aan het gezegde dat ze elk jaar respectievelijk “slapen, kruipen en springen”.

5. Leer hoe lang uw groeiseizoen is (de tijd tussen de laatste vorst in de lente en de eerste vorst in de herfst), zodat u sommige planten binnen kunt laten groeien of het kweken ervan kunt vermijden.
Rode rozen ontbladeren

6. Het verwijderen van dode bloemen is een goede gewoonte voor vaste planten en eenjarigen. Omdat het doel van eenjarige planten is om te bloeien, zaad te zetten en af te sterven, vertelt het verwijderen van de oude bloemen eenjarige planten om meer bloemen te produceren. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen moedigt planten ook aan hun energie te gebruiken om sterkere bladeren en wortels te kweken in plaats van zaad te produceren. Vermijd het doodbloeien van planten die speciaal voor hun decoratieve vruchten of peulen worden geteeld, zoals de geldplant (Lunaria).

7. Let goed op hoeveel licht verschillende planten nodig hebben. Teel groenten op een plaats die elke dag minstens 8 uur direct zonlicht krijgt. De meeste groenten hebben de volle zon nodig om de beste oogst te produceren. Als je wat schaduw hebt, probeer dan koelseizoensgewassen te kweken zoals sla, spinazie, radijs en kool.

8. De beste manieren om onkruid in de tuin te bestrijden zijn met de hand wieden en schoffelen. Vermijd diep schoffelen of cultiveren, waardoor onkruidzaden aan de oppervlakte kunnen komen en ontkiemen. Wied vroeg en vaak, zodat onkruid niet gaat kiemen. Gebruik mulch om eenjarig onkruid te verstikken en te voorkomen.

9. Hosta’s hoeven niet te worden gesplitst, tenzij u een oude plant wilt verjongen of het aantal planten wilt vergroten, of omdat u gewoon de voorkeur geeft aan afzonderlijke planten. De beste tijd om hosta’s te delen is in de lente als de nieuwe scheuten verschijnen, maar voordat de bladeren ontluiken, of in de herfst ten minste vier weken voordat de grond vastvriest.
limelight hortensia’s

10. Niet alle hortensia’s groeien in de schaduw. Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) hebben zon nodig voor de beste bloei. Enkele top pluimhortensia’s zijn ‘Limelight’, Little Lime, Vanilla Strawberry, en Bombshell.

11. Ruim niet alles in uw tuin op in de herfst. Laat siergrassen staan voor de schoonheid en de zaadhoofden van vaste planten zoals coneflowers om de vogels te voeden. Vermijd het terugsnoeien van marginaal winterharde vaste planten, zoals tuinmums, om hun kansen te vergroten om een strenge winter te overleven.
tomaat Moskvich

12. Moestuiniertip: De optimale temperatuur voor het rijpen van tomaten ligt tussen 68-77°F. En bij 85°F is het te heet voor de planten om lycopeen en caroteen te produceren, de pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de kleur van de vrucht. Zodra de temperatuur constant onder de 50°F zakt, zullen groene vruchten niet rijpen. Tomaten die een beetje van kleur veranderen, kunnen binnen worden gebracht om verder te rijpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *