De terugkeer van de tuinkabouter

Ze zijn een tijdje weg geweest uit het straatbeeld maar tegenwoordig zijn tuinkabouters weer helemaal terug. Er zijn zelfs gespecialiseerde webshops die alleen tuinkabouters aanbieden. Wat is het idee achter tuinkabouters en wat voor soorten zijn er eigenlijk?

Geschiedenis

Tuinkabouters zijn beeldjes die meestal gemaakt zijn van keramiek of steen, maar tegenwoordig ook wel van kunststof. Ze bestaan al sinds de 19de eeuw en de eerste tuinkabouter werd in Duitsland vervaardigd. Deze beeldjes zijn voortgekomen uit de gewoonte om de natuur eer te betonen en omdat kabouters als beschermgeest worden gezien. De mythe is dat kabouters ’s nachts in de tuin helpen.

Tuinkabouter in de tuin

Soorten

Er zijn ontzettend veel verschillende tuinkabouters, zowel qua materiaalgebruik, kleuren, vormen en uitrusting. Er is dus altijd een tuinkabouter te vinden die bij jouw smaak past.

Aanbevolen verkooppunt in Nederland: Tuinkaboutershop.nl

Bijna alle tuinkabouters hebben een hoofddeksel op. Meestal is dat een rode puntmuts, maar er zijn er ook met bijvoorbeeld een groen hoedje, zoals je ook op de Ierse feestdag Saint Patricks Day ziet.

De klassieke kabouters zijn vaak voorzien van een knapzak, een hengeltje of een kruiwagen. Er zijn ook tuinkabouters die op een paddenstoel zitten of een muziekinstrument bij zich hebben. Sommige tuinkabouters hebben een dier bij zich, bijvoorbeeld een eekhoorn, duiven of een gevangen vis.

Naast het brede assortiment gekleurde tuinkabouters zijn er ook beeldjes die je zelf kunt schilderen. Op die manier heb je een gepersonaliseerde tuinkabouter of misschien wel een hele familie!

Tegenwoordig zijn er zelfs sportende tuinkabouters die in vol ornaat zijn om te gaan tennissen, voetballen, boksen of sleeën.

De meeste tuinkabouters staan, zitten of liggen. Maar wat te denken van een tuinkabouter die als Tarzan aan een liaan slingert?

Naast allerlei brave varianten zijn er ook tuinkabouters die een seksueel tintje hebben. Zo zijn er tuinkabouters die hun kleding open hebben getrokken.

Afmetingen

De meeste beeldjes van tuinkabouters zijn bescheiden van omvang. Ze zijn er vanaf 3 cm, maar de meeste zijn rond de 30 cm groot. Als je echter veel plaats in de tuin hebt zijn er ook grotere formaten verkrijgbaar. Een tuinkabouter van 83 cm zal je zeker niet over het hoofd zien!

Naast tuinkabouters, zijn er ook nog andere soorten beelden, zoals bijv. beelden van dieren waaronder een herdershond of wat te denken van een Chinese krijger, te vinden hier: https://www.tuinkaboutershop.nl/tuinbeelden/.

Conclusie

Tuinkabouters zijn populairder dan ooit tevoren en er zijn eindeloze mogelijkheden wat betreft kleur, materiaal, afmetingen en uitbeeldingen. Het enige wat je hoeft te doen voordat je tot de aanschaf van je eigen tuinkabouter overgaat is bedenken welke jouw voorkeur heeft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *