Wat is en wat doet een hovenier precies?

Velen zullen een hovenier in verband brengen met werkzaamheden in de tuin. Dit klopt enigszins, een hovenier is een persoon die zich bezighoudt met het aanleggen en/of onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen. Andere groenvoorzieningen zijn bijvoorbeeld (sport)parken, plantsoenen, groenstroken en ander openbaar groen.

Wat doet een hovenier?
Een hovenier heeft diverse werkzaamheden. Meestal is een hovenier gespecialiseerd in een bepaalde richting, zoals bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden, het leggen van bestrating of het aanleggen van een kunstgrasveld. Ze voeren vrijwel alles uit dat te maken heeft met het aanleggen en onderhouden van tuinen en groenvoorzieningen.  Er zijn drie soorten werkzaamheden die een hovenier uitvoert. Het ontwerpen van een tuin, dit kan variëren van een schets tot een tekening die diep in detail gaat. Het aanleggen of renoveren van uw tuin. Denk hierbij aan de aanleg van een vijver, gazon of kunstgras. Ook het leggen van een tuinafscheiding valt onder aanleg, zoals een schutting, tuinhek, haag of heg. Installeren van sproeisystemen of het aanleggen van tuinverlichting. Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een hovenier.

Waarom zou ik een hovenier inhuren?
Tegenwoordig vinden weinig mensen nog tijd om regelmatig de tuinhandschoenen aan te trekken. Veel groen is mooi, maar het kost veel tijd en onderhoud om het zo te houden. De keuze om dan alles te bestraten is makkelijk gemaakt, maar wel erg zonde. De conclusie uit dit verhaal: schakel een professional in die alles voor je doet en je tuin omtovert.

Tip: Hoveniersbedrijf De Tuin: niet zómaar een hoveniersbedrijf

Het kan ook zijn dat je al een mooie tuin hebt, maar langzamerhand de onderhoud beu begint te worden. Een tuinman of hovenier neemt in dat geval graag je werk uit handen. De hovenier kan je wensen omzetten in concrete ontwerpen. Ook al heb je een minder grote tuin kan een hovenier goed van pas komen. Hij of zij kan namelijk met zijn vakmansoog mogelijkheden zien om je tuin om te toveren in een mooi stuk grond, zodat jij ervan kan genieten.

Het verschil tussen een tuinman en hovenier
Er is een verschil tussen een tuinman en hovenier. Een tuinman huur je in wanneer je je tuin alleen wilt laten onderhouden of je wilt iets veranderen. Dit kan een hovenier ook, maar meestal reiken zijn specialiteiten veel verder. Een hovenier kan je tuin helemaal transformeren, door bijvoorbeeld een nieuwe tuin aan te maken en deze aanleggen en inrichten. Een tuinman voor onderhoud en een hovenier voor een transformatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *