De voordelen van een groendak

Een groendak heeft enorm veel voordelen voor jezelf, je portemonnee en het milieu. Maar wat zijn deze voordelen precies? Hieronder vind je 3 verschillende voordelen uitgebreid beschreven. Lees verder en kom erachter of een groendak iets voor je is.

Isoleren? Dat kan met een groendak!

Eerst gaan we kijken naar de voordelen voor de portemonnee en leefcomfort. Een groendak biedt uitstekende isolatie, wat voor energiebesparingen en een verhoogd comfortniveau in het gebouw zorgt. Het dak werkt ook als een extra isolatielaag die de warmteoverdracht tussen het gebouw en de buitenomgeving vermindert. Het groendak houdt de warmte vast in de winter en houdt het gebouw koeler in de zomer, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd. Dit leidt tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk van het gebouw. Bovendien kan het groendak geluidsoverdracht verminderen, waardoor geluidshinder van buitenaf wordt verminderd.

Verminder je regenwaterafvoer zo

Het volgende voordeel heeft maken met de regen. Een groendak functioneert als een effectief waterbeheersysteem. Het absorbeert regenwater en voorkomt dat het direct naar het riool stroomt, waardoor de belasting van de riolering wordt verminderd. Op een groendak zitten grond en planten. Deze grond en planten houden water vast en laten het langzaam verdampen. Hierdoor wordt het regenwater vertraagd afgevoerd en wordt het rioleringssysteem ontlast tijdens piekmomenten, zoals hevige regenval. Het groendak kan ook de waterkwaliteit verbeteren door het vasthouden en filteren van verontreinigingen uit het regenwater, waardoor schoner water in de omgeving terechtkomt. Bovendien draagt het groendak bij aan de bevordering van biodiversiteit door het creƫren van een leefomgeving voor planten, insecten en vogels.

De luchtkwaliteit verbeteren: voor jezelf en het milieu!

Een groendak is goed omdat het helpt de lucht schoon te maken en minder vies te maken. De planten op het groendak filteren de slechte stoffen uit de lucht en maken er goede lucht van. Ze nemen ook koolstofdioxide op en geven zuurstof af, wat ons helpt beter te ademen. Groendaken kunnen ook helpen om de stad minder warm te maken. De planten op het groendak verdampen water en dat zorgt voor koelte. Zo hoeven we minder vaak de airconditioning te gebruiken en dat is goed voor het milieu. Dus een groendak zorgt voor schonere lucht, helpt ons ademen en maakt de stad koeler.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *